Standplaatsen

Den Bosch & Breukelen

085-0041993

09.00 - 20.00

Hoe herken je een verstopte dakgoot?

Hoe herken je een verstopte dakgoot?

Hoe herken je een verstopte dakgoot? Dakgoten zijn een essentieel onderdeel van de waterafvoer van een gebouw. Ze zijn ontworpen om regenwater op te vangen en veilig af te voeren, weg van de fundering van een gebouw. Wanneer een dakgoot verstopt raakt, kan dit leiden tot ernstige problemen, waaronder waterschade aan het gebouw, overstromingen en zelfs structurele schade. Het is daarom van groot belang om de tekenen van een verstopte dakgoot tijdig te herkennen en aan te pakken. In deze blog bespreken we hoe je een verstopte dakgoot kunt herkennen en wat je kunt doen om dit probleem op te lossen.
Hoe herken je een verstopte dakgoot

Wat veroorzaakt een verstopte dakgoot?

Voordat we ingaan op het herkennen van een verstopte dakgoot, is het belangrijk om te begrijpen wat de oorzaken ervan zijn. Een verstopte dakgoot kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

  1. Bladeren en puin: Bladeren, takken en ander puin kunnen zich ophopen in de dakgoot en de afvoer blokkeren.
  2. Vogelnesten: Vogels bouwen soms nesten in daken en dakgoten, wat kan leiden tot verstoppingen.
  3. Vuil: Vuil  kan zich in de dakgoot ophopen na verloop van tijd, waardoor de afvoer wordt belemmerd.
  4. Insecten en ongedierte: Insecten, zoals wespen en mieren, kunnen nesten bouwen in dakgoten, wat kan leiden tot verstoppingen.

Nu we de mogelijke oorzaken kennen, laten we eens kijken naar de tekenen van een verstopte dakgoot.

Tekenen van een verstopte dakgoot

 1. Overstromend water: Dit is een van de meest voor de hand liggende tekenen van een verstopte dakgoot. Als je water ziet overstromen uit de dakgoot, is de kans groot dat deze verstopt is.
 2. Stilstaand water: Stilstaand water in de dakgoot, vooral na een regenbui, duidt vaak op een verstopping. Het water heeft geen weg naar de afvoer gevonden vanwege de obstructie.
 3. Druppels of waterstroom langs de buitenmuur: Als je waterdruppels op de buitenmuur van het gebouw ziet stromen, kan dit wijzen op een verstopte dakgoot. Het water heeft geen vrije doorgang via de dakgoot en zoekt alternatieve wegen, zoals langs de buitenmuur.
 4. Scheuren of lekken in de dakrand: Als er scheuren of lekken zijn in de dakrand in de buurt van de dakgoot, kan dit wijzen op een verstopte dakgoot. Het water kan terugstromen en schade veroorzaken aan de dakrand.
 5. Verzakte dakgoten: Een verstopte dakgoot kan zwaar worden door het vasthouden van water en puin, waardoor de dakgoot kan verzakken of losraken van het gebouw.

Wat te doen bij een verstopte dakgoot?

Als je vermoedt dat je dakgoot verstopt is, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

 1. Inspecteer de dakgoot: Controleer visueel de dakgoot op eventuele verstoppingen. Verwijder indien mogelijk voorzichtig bladeren, takken of ander puin.
 2. Gebruik een tuinslang: Als je de verstopping niet visueel kunt identificeren, probeer dan een tuinslang in de dakgoot te plaatsen en water door de afvoer te laten lopen. Dit kan helpen om de vervuiling los te maken en weg te spoelen.
 3. Gebruik een dakgootschraper of borstel: Er zijn speciale gereedschappen beschikbaar, zoals dakgootschrapers of borstels, die kunnen helpen bij het verwijderen van vuil en puin uit de dakgoot.
 4. Roep professionele hulp in: Als je niet in staat bent om de verstopping zelf te verwijderen, is het raadzaam om professionele hulp in te roepen.

Preventie is de sleutel

Het voorkomen van verstopte dakgoten is altijd beter dan ze te moeten oplossen. Hier zijn enkele tips om verstoppingen te voorkomen:

 • Regelmatig onderhoud: Maak een routine van het regelmatig reinigen van de dakgoten om de ophoping van bladeren, takken en ander puin te voorkomen.
 • Installeer gaas of beschermers: Overweeg om gaas of dakgootbeschermers te installeren om te voorkomen dat bladeren en ander puin in de dakgoot terechtkomen.
 • Trim overhangende takken: Houd bomen en struiken in de buurt van het gebouw getrimd om te voorkomen dat takken en bladeren in de dakgoot vallen.
 • Controleer regelmatig op nesten: Inspecteer het dak en de dakgoten regelmatig op de aanwezigheid van vogelnesten en verwijder ze indien nodig.

Door deze preventieve maatregelen te volgen en alert te zijn op de tekenen van een verstopte dakgoot, kun je de kans op ernstige waterschade aan je gebouw aanzienlijk verminderen.

De expertise van Dakgoten.nl

Alle informatie op deze pagina is geschreven door Wesley. Met meer dan 15 jaar ervaring in de bouw- & schoonmaakbranche heeft Wesley de nodige kennis en ervaring.
Wesley

Dakgoten.nl

Wij van dakgoten.nl hebben ons de laatste (ruim) 15 jaar gespecialiseerd in alle klussen op het gebied van dakgoten.

Een dakgoot- inspectie is bij ons altijd gratis, tijdens dit bezoek komen we bij je langs en inspecteren we de dakgoot grondig.

Zijn er kleine klusjes? Die doen we gelijk even voor je als we toch al op de ladder staan.

Dakgoten.nl

Andere interessante artikelen

Graag laten we je een aantal van onze dakgoot- schoonmaak klussen zien. Staat jouw woning hier binnenkort misschien ook tussen?

Hoe herken je een verstopte dakgoot
Informatie
Wesley de Gooyert

Hoe herken je een verstopte dakgoot?

Hoe herken je een verstopte dakgoot?

Dakgoten zijn een essentieel onderdeel van de waterafvoer van een gebouw. Ze zijn ontworpen om regenwater op te vangen en veilig af te voeren,

Lees verder »
De impact van bladeren in je dakgoot
Dakgoot schoon laten maken
Wesley de Gooyert

de impact van bladeren in je dakgoot

Bladeren die zich ophopen in je dakgoten lijken op het eerste gezicht misschien onschuldig, maar ze kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan je huis als ze niet regelmatig worden verwijderd. In

Lees verder »
Hoe herken je problemen in je dakgoten
Dakgoot reparatie
Wesley de Gooyert

Hoe herken je problemen in je dakgoten?

Dakgoten spelen een belangrijke rol in het beschermen van je huis tegen waterschade. Ze zorgen ervoor dat regenwater wordt afgevoerd, weg van de fundering en muren. Echter, dakgoten kunnen na

Lees verder »